Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historisch arrest het landelijke recht op abortus afgeschaft. De VS keert terug naar een halve eeuw geleden, toen het de individuele staten waren die bepaalden of abortus mocht of niet. Björn Soenens schetst hoe voor- en tegenstanders in Amerika naar abortus kijken, en hoe alles nu weer gaat veranderen voor vrouwen. Een podcast vol bewogen geschiedenissen.
Volgens de invloedrijke Amerikaanse denker Noam Chomsky (93) beleven we ‘het gevaarlijkste moment sinds de Tweede Wereldoorlog’. Hij vreest de combinatie van extreme wreedheid en domheid die de Russische invasie van Poetin typeert, en sluit een nucleaire confrontatie niet uit. VS-correspondent Björn Soenens kon Chomsky strikken voor een exclusief gesprek.
Het rode gevaar. Infiltratie van Sovjet-agenten in de VS. De Koude Oorlog. De rakettencrisis op Cuba. Al een eeuw lang is de relatie tussen de VS en Rusland, en daarvoor de Sovjet-Unie, erg gespannen. Ronald Reagan noemde de Sovjet-Unie begin jaren 80 nog het Rijk van het Kwaad, Joe Biden noemt Russisch leider Poetin tijdens de oorlog in Oekraïne een moordenaar, een slager, en een oorlogscrimineel. Amerika en Rusland delen een turbulente geschiedenis vol achterdocht, wantrouwen en vijandschap.
Joe Biden werd al vroeg in zijn presidentschap vergeleken met Franklin Roosevelt en met Lyndon Johnson, grote Amerikaanse hervormers die het aanschijn van de Verenigde Staten voor altijd veranderden. Biden zou dan de postmoderne versie zijn van z’n voorgangers, met een geloof dat gelijk liep: dat de overheid ook levens béter kan maken. Biden sputtert intussen nogal en heeft niet de comfortabele parlementaire meerderheden van zijn illustere voorgangers. Lijkt Biden op Roosevelt of Johnson?
Het is één van de trendwoorden van 2021. Woke. Het woord begon als een wachtwoord voor zwarte Amerikanen. De linkerkant van het politieke spectrum adopteerde het woord en gaf er de betekenis aan dat je jezelf indentificeert als een fervent pleitbezorger van sociale rechtvaardigheid en dat je iemand bent die op de hoogte is van hedendaagse politieke zorgen. Aan de rechterkant van het politieke spectrum heeft het woord een negatieve betekenis, die van politieke correctheid. In deze podcast zoekt V
Amerika heeft een vet probleem, een probleem van suiker, zout en vet en hyperverwerkt voedsel. 1 op de 3 Amerikanen eet dagelijks, jawel, elke dag, fast food. Junkfood heeft het dieet van de Amerikanen gekaapt en heeft een crisis van de volksgezondheid veroorzaakt die de levens bedreigt. Hoe is de obesitasepidemie ontstaan? En hoe komt het dat zoveel mensen rommel eten? VS-correspondent Björn Soenens neemt u mee op een fascinerende reis naar de oorsprong van fast food in Amerika.
Björn Soenens en Thomas De Graeve praten over wat misschien wel de meest bepalende week wordt voor de Amerikaanse president Joe Biden.
Het was de dag die alles veranderde. De dag dat de hemel al bloedend naar beneden viel. De dag dat zo'n 3.000 onschuldige burgers het leven lieten. De dag dat dromen nachtmerries werden. Intussen is het 20 jaar geleden dat de twee hoogste torens van New York weerkeerden tot stof en as. De Twin Towers van het World Trade Center, symbolen van Amerika's grootheidswaan en macht: bestookt en vervolgens ingestort op 11 september 2001. Hoe is het de wereld intussen vergaan? VS-correspondent Björn Soenens bracht 20 jaar geleden al verslag uit van de aanslagen. Hij maakte een podcast over toen en nu.
Meer dan om het even wie is Stephanie Kelton verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van de Moderne Monetaire Theorie, het idee dat een regering die baas is over de eigen munt in principe geen rekening moet houden met de omvang van het begrotingstekort. Professor Kelton veroorzaakt met MMT flink wat ophef. Ze zet ons hele economische denken op zijn kop en wakkert vele debatten aan. Wie is Kelton, en wat bedoelt ze precies? Duikt u mee in de wondere wereld van de staatsfinanciën.
Dit zijn turbulente tijden. Een snelle blik op het nieuws is al genoeg om nerveus te geraken. De eindeloze stroom nieuws heeft een enorme impact op ons leven en onze blik op de wereld. In deze podcast reflecteert VS-correspondent Björn Soenens over de wereld zoals hij is. Spoort het beeld wel met de werkelijkheid? Slaan wij journalisten de bal mis? Is de kritiek op de journalistiek terecht? Gooien we te veel ruis de wereld in? Zijn we wel kritisch genoeg voor onszelf, ook al zijn we kritisch voor alle anderen? Hoe komt het dat mainstreammedia onder vuur liggen? Wat hebben sociale media met de wereld en de verslaggeving aangericht? Hoe kunnen we het vertrouwen herstellen en het beter doen?